FlowerFall

Tuesday, 30 July 2013

TEMPAT BARU : AZAM BARU : SEMUA BARU

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA :)
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG :)

TAZKIRAH .
Ada antara kita yang bilamana ajak mendengar tazkirah @ ceramah @ kuliah @ yg sewaktu dengannya mesti bagi alasan yang macam-macam . Kreatif sungguh bagi alasan yek . hehe . Yes , kadang-kadang ada yang tak berminat mendengar tazkirah sebab penyampai dan penyampaiannya tak best . Takde UMMPHH kata orang kankan ? Maybe lebih mengantuk ade laa kan . Point tak dapat , tapi penat yang dapat .

Ok , mungkin kita boleh ikhlaskan niat kita mendengar . Tak pe . Maybe , for the first time , kita akan rasa terpaksa . Tapi percaya dan yakinlah , bila kita niat nak jadi baik dan berubah menjadi lebih baik , InsyaAllah , ALLAH akan bantu kita kearah tu . Sentiasalah memohon doa pada Allah . Kadang2 bukan Allah taknak bagi , tapi DIA nak tengok sejauh mana usaha kita berdoa pada DIA .

*senyum :)

DIA lebih tahu .

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH .

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG :)

Alhamdulillah . Syukur . Masih diberi peluang hidup dan bernafas lagi .
Memandangkan sekarang tengah HOT pasal semakan U , matriks , MARA , JPA n whatsoever .
Kita story pasal tu nak !?

Eyda nak share . Takde niat berlagak @ seangkatan dengannya .
OK , now Eyda dapat tawaran perakaunan ke Matrikulasi Kelantan *penempatan sementara di selangor .
Untuk UPU , Alhamdulillah , rezeki di Universiti Malaya Kampus Nilam Puri Kelantan .

Habis 1 bab .

Now , I've to choose antara dua tu . Ya ALLAH ! Aku buntu . Seriously buntu . Tak tahu nak kemana . Tanya orang ni , pendapat dia macam ni . Tanya orang tu , pendapat dia macam tu . Eyda pening . Sumpah pening . Pening memikirkan mana hala tuju yang terbaik .

" Eyda , buat istikharah . Mohon petunjuk Dia . InsyaAllah Dia tolong "

Malam first , Eyda cuba . Cuba macam kawan2 suggest . Malam tu masih takde petunjuk . BUNTU LAGI . Macam mana ni ? Matriks daftar 27 Mei . UM daftar 26 Mei . Eyda cuma ada mase kurang seminggu untuk mintak petunjuk lagi . Tapi , Eyda bukan alim ulama' , istikharah sekali terus dapat petunjuk . I'm just ordinary person yang iman turun naik . Mustahil nak dapat petunjuk dalam masa terdekat ni .

Eyda try malam kedua . Masih sama . Ya ALLAH . Tolong la Eyda . Parents dah desak Eyda untuk Eyda buat pilihan . Eyda tak tahu apa nak jawab pada diorang . Eyda nangis . Eyda ajak jiran a.k.a BFF lepak taman belakang rumah . Eyda luah pada dia . Tapi dia sendiri tak tahu . Takpe . At least Eyda lega sebab dah luah pada dia .

Finally , kita berserah aje . Mana2 Allah letak , mungkin di situ adalah tempat terbaik untuk kita :)

SARANG . HABUK . DEBU

Dengan Nama ALLAH .

hadoii !
Dengan blog yang sudah bersarang , berhabukk dan berdebu ni . Kita kasi cuci dulu laa . muahahaha !
Almaklumlah , orang busy...tak sempat nak update blog . Kalau setakat update status di FB memang sempat hari-hari .
Eyda tak sempat nak post tentang ambang Ramadhan . HUHU . *sedih . Tapi tidak mengapa yek . So , memandangkan harini dah hari ke 21 umat Islam berpuasa , *mood nak raya . HAAA , memang makcik2 sekarang ni dok sibuk kat mall nak beli baju raya kann ? Ade sale katanye . Ooh , i see ......

Itu tak pe laaa . Cumanya , kita dok sibuk2 fikir pasal baju raya apa tahun ni , langsir baru bila nak pasang , kuih raya tak siap lagi , kasut raya tak beli lagi and so on .......tapi ,, adakah dalam kepala kita sedang berfikir tentang LAILATUQADR ? Malam yang lebih baik dari seribu bulan . Subhanallah !

Ya Rabb . Kalau kita fikir sebaik-baik dan sedalam-dalam , batapa baiknya Allah ni sampaikan DIA anugerahkan kita dengan malam yang sebegitu rupa . MALAM YG LEBIH BAIK DARI SERIBU BULAN woiiiii ! Sape boleh bagi ? Takde weeehh .

Malam itu hanya sekali dalam setahun . Jadi , berusahalah untuk mendapatkannya . Berdoa lah pada Allah agar diberi kesempatan untuk bertemu pada malam itu . Moga ALLAH izin dan ALLAH redha .

ALLAHUMMA BARIKLANA FII RAMADHAN . WA BALLIGHNA LAUILATALQADR .

Ya Allah , berkatilah kami pada bulan Ramadhan ini , dan sampaikanlah kami pada liatuqadar .

ALLAHUMMA AMEEN .

*izinkanlah Ya ALLAH >.<