FlowerFall

Monday, 18 March 2013

Malu Biar Bertempat , sayang :)

ASSALAMUALAIKUM U OLLSS :)
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG :)

MALU !!!


Malu ? Kenapa dengan malu eh ? :
IMAN ADA BANYAK CABANG DAN MALU ADALAH SALAH SATU DARI CABANG IMAN

Yes darl , in Islam kita memang perlu ada rasa malu kerana ia sebahagian daripada iman :) TAPI malu kita itu biarlah kena pada tempatnya .
 Di Mana Malumu ?



 SITUASI 1 :
A : kalau ko jalan2 ngn mak ko , pegang tangan mak tak ?
B : Ish , ko ni . takkan la . MALU laa.

SITUASI 2 :
A : Jomla pegi surau . ada ceramah sikit malam ni.
B : Eh , seganlah aku , aku kan jarang turun surau . nanti orang cakap ape pulak . MALU laa.

SITUASI 3 :
A : ko penah g mid pakai baju kurung takk?
B : takde style la pakai baju kurung . MALU je .

SITUASI 4 :
A : Nape ko tak rapat dengan dia ? Bukan satu kelas dgn kau ke ?
B : Memang la . tapi dia tu kuat agama . aku ni apalah sangat . MALU laa nak baik dengan dia .

Mybe ada jugakk yang pernah berdepan dengan situasi macam tu sama ada sebagai A atau B . Semua berkisarkan soal MALU . Ya . Malu . Kalau kita tengok situasi2 kat atas tadi tu , Si B dah buat benda betul la kan sebab dia dah ada perasaan malu tu . Siapa setuju , angkat kening ! hehe , Tapi siapa yang rasa setuju tu cuba baca lagi sekali . Apa ? Masih tak nampak di mana silapnya ? Tak apa. OK , now kita discuss together ea . Cuba tengok alasan si B tu telah malu di tempat yang betul ? Dia telah melakukan perkara yang sangat DANGEROUS ! *err , salah eja ? abaikan ! . Si B tadi telah letak malunya di tempat yang salah .
saya hurai satu aje lah ye ,

> malu nak pegang tangan mak sebab rasa diri dah besar , rosak imej pulak ye . nak-nak kat sekolah jadi hero . hehe . tapi ingat takk , masa kita kecil , kita nangis2 kat mall , sape yang pimpin kita ? MAK . Itu bukan satu dosa , malah dapat pahala :)
situasi2 yang lain , eyda rasa korang boleh dah kot fikir sendiri . kalau ada soalan , just leave a comment yeah !
So , in conclusion *english terabur , hihi , MALU itu memang perlu sebab nanti kalau takde malu , orang cakap kita ni tak tahu malu pulakk kan ? hihi.

Jadi , MALU BIARLAH KENA PADA TEMPATNYA yea :)
SMILE !
#sumber : badar KISAS 2011

No comments:

Post a Comment