FlowerFall

Tuesday, 9 April 2013

Takde kerja , Cari kerja :)

ASSALAMUALAIKUM SEMUA :)
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG :)

Sehat tak semua pembaca entri ni ? Harapnye semua berada dalam keadaan sehat di samping family dan kawan-kawan . *ayat gilaa skema !

Penat sungguh Eyda harini . Jaga kedai dari pagi sampai petang . Dari semalam lagi dah .

''Sejak bila Cik Eyda kita ni berniaga ?''

Hah , tu diaaa . Soalan dah mai da walaupun tanya diri sendiri . HAHA . ACT , kawan Eyda ajak Eyda tolong sorang akak ni untuk jaga booth dia . Akak ni ada butik . BUTIK MANA ?? Alaaa , butik dekat Muadzam Shah . Depan Pantai Selamat , kedai atas . BUTIK SAQIRA . Mai la jenguk-jenguk :) . Ok , cukup untuk promote . hihi .

Sebenarnya ini bukan lah pengalaman pertama Eyda berniaga . Waktu sekolah2 dulu ada la jugak bukak gerai time HARI KOKO | HARI KOPERASI | HARI GURU and so on . Tapi  waktu tu peniaga dan pembeli adalah student yang mana student itu adalah kawan-kawan sendiri . hihi . Pengalaman Eyda semalam dan harini tak sama sebab jumpa macam-macam jenis orang . Orang yang desperate nak tawar harga . Alaa , macam kita main tawar2 harga dengan peniaga tu laa . Oops  lupa pulak nak bagi tau . Eyda menjual pakaian (blouse , bajukurung , jubah moden , inner) , tudung , shawl , halfmoon , handbag  purse/wallet dan brooch . So , yang datang mestila akak-akak dan makcik-makcik . Seronok dapat kenal dan layan macam-macam jenis orang ni . Baru la kita tau , bukan ada satu jenis orang je kat dunia ni . macam-macam . Dan kita sangat perlu bersabar melayan customer yang macam-macam ragam ni . SABAR ! ^_^

Selain pengalaman melayan customer , Eyda dapat pengalaman rasa bagaimana turun naik sesebuah perniagaan . *ceceh , padahal tolong niaga 2 hari je >.< . Kadang-kadang ada juga rasa macam "Eh , orang sebelah ramai la yang datang" . "Kedai kita sunyi je sekarang" . Mujur la bos kami tu sangat positive thinking . SANGAT POSITIF . :) , Good!

gambar yang di'edit' oleh bos kami ! :)


Orang kata , biar banyak pengalaman kankan . So , ada la sikit pengalaman bissness . BILA EYDA PULAK NAK BUAT BISSNESS ? >>>>>>>>Errrrr ? hehe .

Ok , jumpa lagi di entri akan datang *taktahu la bila . hehehe

No comments:

Post a Comment